Mum gibi Durma Öyle, Bana Bağlanma Stilini Söyle! - Unutmadan Söylemeliyim

2015-09-14

Mum gibi Durma Öyle, Bana Bağlanma Stilini Söyle!

ways, instability, styles



Evet itiraf edelim hepimiz aslında biraz akıl vermeyi seviyoruz ve gönüllü olarak psikologluk yapıyoruz! Fakat içeride işleyen bir literatür ve kimya var işte onları yalnızca işin uzmanından öğrenebiliyoruz. Mesela ben bu güzel psikologun kardeşi olduğum için çok şanslıyım çünkü sayesinde tüm sırlara erişebiliyorum. Gizem Akcan, görüp görebileceğiniz en eğitimli uzman, sizin için ''nasıl bağlanıyoruz''u anlattı. O işi birde kitabını yazmışlardan okumak lazım o yüzden buyrun devam edelim :) 


Yakın ilişki ya da aşk, bazen kişisel bir ilişki, bazen kişisel ilişkilerin özel bir
öğesi, bazen de bir insanın diğerine duyduğu belli bir duyguyu belirtmek için
kullanılmaktadır. Aşk konusu son yıllarda psikolojinin çalışma alanı içinde yer
alan temalardan biri olmuştur. Aşkın tanımı kültürden kültüre, kişiden kişiye
farklılık göstermektedir. Aşk yakınlık, bağlanma, güven, saygı ve sevgi gibi
duyguları beraberinde getirmektedir.

Kişilerin çocukluklarında hatta bebeklikte bakım verenleri ile (anne-baba,bakıcı)ilişkilerinde temelleri atılan bağlanma stilleri ileriki yaşlarda onların romantik ilişkilerinde de belirleyici olur.


Güvenli Bağlanma Stili: Sevgilimle kolaylıkla yakınlık kurabiliyorum. Rahatlıkla ona bağlanabiliyorum ve o da bana bağlanabiliyor. Terk edilmekten ya da bir başkasının bana çok yakınlaşmasından endişelenmem.

Bu tarz bağlanma stiline sahip bireyler, kolayca yakın ilişkiler kurabildiklerini ve ilişkilerinin doyurucu olduğunu belirtmişlerdir.
 Bu gruptan yetişkinler ilişkilerinde çok az sorun yaşamakta ve ilişkileri genellikle uzun süreli olmaktadır.
 Güvenli bağlanma stili olan yetişkinlerin, romantik ilişkilerinde daha mutlu, kendilerini güvenli ve birlikte oldukları kişilerin hatalarına karşın onlar için destekleyici oldukları görülmüştür. 

love, thank you

Kaçınmacı Bağlanma Stili: Başkalarıyla rahatlıkla yakınlık kuramıyorum ve bağlanmakta güçlükler yaşıyorum. Sevgilim bana çok yakın olduğunda sinirleniyorum. Benim istediğimden daha fazla benimle yakınlık kurmak istediğini düşünüyorum.
Bu kişiler, yakınlık kurmak istememektedirler.
Bu bireyler, birlikte oldukları kişilere karşı soğuk ve mesafelidirler.
İlişkilerinde kıskanç ve sık sık duygusal iniş ve çıkışlar yaşamaktadırlar

KAYGILI-KARARSIZ Bağlanma Stili: Sevgilim benim istediğim kadar benimle yakınlık kurmak istemiyor. Genellikle sevgilimin beni gerçekten sevmediğini ya da benimle birlikte olmak istemediğini düşünüyorum.

Bu kişiler, romantik ilişkilerinde birlikte oldukları kişilerin  kendilerini terk edeceğinden endişe duyduklarına işaret etmişlerdir.
Eşlerine böyle bağlanan yetişkinlerin ilişkilerinde kıskanç, oldukça cinselliğe önem verdikleri ve ilişkilerinde çok sık duygusal iniş çıkışlar yaşadıkları gözlenmiştir.
Son olarak, bu bireyler eşleri tarafından reddedilecekleri endişesi taşımaktadırlar.

Güvenli bağlanma stiline sahip kişilerin kendileri gibi güvenli bağlanmaya sahip kişilerle mutlu oldukları görülmektedir. Kaygılı-kararsız kişiler ise şikayet etmelerine rağmen akıllarında sürekli terk edilecekleri, ilgi görmeyecekleri beklentisini taşıdıkları için bu beklentilerini doğru çıkaracak olan kaçıngan bireylerle ilişki kurma eğilimindedirler. Kaygılı-kaçıngan kişilerin güvenli bağlanma modeline sahip kişilerle romantik ilişki kurarak kendilerine yönelik algılarını olumlu hale getirerek mutlu olmaları sağlanabilir. Kaygılı kişiler de yakınlıktan kaçınmalarına rağmen kendilerine aşırı ilgi gösterecek kaygılı-kararsız kişileri seçerler. Kaygılı kişilerin de güvenli bağlanma stiline sahip kişilerle daha mutlu aşk ilişkileri yaşayabilecekleri açıktır.

Özetle diyebiliriz ki, partner seçimlerinizde bağlanma stili güvenli olan adayları değerlendirin, mutlu olun :) 

 Peki sizin bağlanma stiliniz ve partner seçiminiz hangisi?

Gizem AKCAN

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)