Müzik Sizi Derinden Etkiliyorsa Özel Bir Beyne Sahip Olabilirsiniz - Unutmadan Söylemeliyim

2017-09-22

Müzik Sizi Derinden Etkiliyorsa Özel Bir Beyne Sahip Olabilirsiniz

müzik beyin

Çok sevdiğiniz bir parçayı dinlerken tüylerinizin diken diken olduğu oluyor mu? Ya da güçlü, gümbür gümbür bir davul solosu duyduğunuzda içiniz bir tuhaf oluyor mu hiç? Eğer cevabınız evetse oldukça özel bir beyne sahip olabilirsiniz.
Güney Kalfiorniya Üniversitesi öğretim üyelerinden Alissa Der Sarkissian, üniversitenin Beyin ve Yaratıcılık Enstitüsü’nde Radiohead’in “Nude” parçasını dinlerken tüylerinin diken diken eden farklı bir duygu hissetti. “Şarkıyı dinlerken nefes alışverişimin şarkıya uyum sağladığını, kalp atışlarımın yavaşladığını hissettim ve bir anda çalan şarkının daha önce hiç olmadığı kadar farkındaydım. Bir anda hem bedensel hem de duygusal olarak şarkıya tepki verdiğimi hissettim.” diyor Der Sarkissian.
Henüz Harward Üniversitesi’nde bir öğrenciyken Der Serkissian müzik ve beyin ilişkisini arkadaşı ve Matthew Sachs ile birlikte inceledi. Müzik dinlerken benzer duygular yaşayan insanlarla yaşamayan insanların beyin aktiviteleri arasındaki farkı inceleyerek müzik ve beyin arasındaki ilişkiyi anlamak istiyolardı.

music brain

Tüyleri diken diken eden müzik değil estetik algısı gelişmiş bir beyin!

Yaptıkları araştırmanın sonucunu “Social Cognitive and Affective Science” dergisinde yayımlayan ikili araştırmalarında müzik dinlerken tüylerinin diken diken olduğunu hisseden kişilerin duysal korteksleri ile beynin duyguları kontrol eden bölümlerine olan bağlantı noktalarında daha fazla nöron bulunduğunu keşfettiler. Bağlantı noktalarında daha fazla nöron bulunması bu iki bölümün birbiri ile çok daha fazla iletişimde olması anlamına geliyordu. Yani bu kişiler müzikten duygusal olarak diğerlerine göre çok daha fazla etkileniyordu.
“Bu iki bölgenin bağlantı noktalarında daha fazla nöron bulunması bölgelerin daha iyi iletişim kurabildiği anlamına geliyor yani duyulan şey beyinde çok daha verimli bir şekilde işleniyor.” şeklinde açıklıyor araştırmanın liderliğini üstlenen Sachs. Bu bilgi nörologlar ve psikologlar için oldukça ilginç bir araştırma alanı oluşturuyor çünkü bilindiği kadarıyla müziğin beyinde verimli olarak işlenmesinin evrimsel olarak türe bir faydası yok. Yine de bilim insanlarına göre bu araştırma çok daha derin felsefi soruların cevabı olabilecek nitelikte.
“Birlikte incelendiğinde bu sonuçlar insandaki estetik algısına ilişkin hem bilimsel hem de felsefi sorulara cevap olabilecek nitelikte. Özellikle müziğin evrensel olarak neredeyse her kültürde yeri doldurulamaz bir olgu olmasının sebeplerini bu araştırma ile anlamak mümkün. Bu araştırmada anlaşıldığı üzere müzik, duyma duyusunun duygu ve estetik algısıyla doğrudan ilişkili olması sebebiyle sosyal hayatın da vazgeçilemez bir yerine oturmuş oluyor.”
Duyma duyusunun, duygularla nöronlar aracılığı ile doğrudan bağlantılı olması bazı kişilerin beyinlerinin müzikal estetik algısının diğerlerine göre neden daha üstün olduğunu açıklıyor. Siz de eğer en sevdiğiniz parçaları dinlerken tarif edilemez duygular yaşıyorsanız, evrimsel olarak olmasa da estetik ve sanat felsefesi açısından pek çok insandan bir adım öndesiniz demektir.

P.S.: Buraya da hemen beni derinden etkileyen Sezen Aksu'nun muhteşem bir şarkısını koyayım belki sizi de derinden etkiler :) 

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)