TEFLON NEDİR? VE ZARARLARI NELERDİR? - Unutmadan Söylemeliyim

2017-04-06

TEFLON NEDİR? VE ZARARLARI NELERDİR?


et
Teflon, politetrafloroetilen (PTFE) polimerin ticârî adıdır. Teflon, florlanmış etilen polimeri olan bir politetrafloroetilendir.
1938'de Du Pont firmasından Roy J. Plunkett tarafından bulunmuş ve 1946'da ticari olarak piyasaya sürülmüştür. Bir termoplastik floropolimerdir. Flor atomlarıyla doymuş uzun ve düz bir karbon zincirinden meydana gelmiş moleküler yapı, atomlar arasındaki kuvvetli bağlar sebebiyle oldukça inert özelliklere sahiptir. Isıya, kimyevî maddelere, neme, elektrik atlamasına (dielektrik), sürtünmeye dayanıklı olan Teflon hiçbir maddeye yapışmaz, sürtünme katsayısı bütün katı cisimlerinkinden küçüktür.

Teflon 260 °C üzerindeki sıcaklıklarda bozulmaya başlar; 350 °C civarında tamamen yapısı bozulur. Ateş üzerinde bırakılan boş bir tava bu dereceleri aşabilir ancak tava içinde yanan az miktardaki yağ sağlık açısından daha büyük bir sorun oluşturur.
Geçtiğimiz yılllarda basında sağlığımızı ilgilendiren önemli haberler yayınlandı.Teflonun dünyaya yayılma merkezi olan Amerika’da yaşanan olaylar,  bizim basında da yer aldı. Ancak pek çok ülke gerekli tedbirleri alırken, maalesef ülkemizde bu ürünlerin üretimine  devam ediliyor. Tüketicilerde olaydan bi haber gibi kullanıma devam ediyor. Halbuki Amerika’da yapılan araştırmalar, Teflonun ana maddesi olan PTFE’nin toksik olduğunu ve kanser oluşturduğunu ortaya çıkardı. Bu yüzden Amerikada Teflon üreticisi Du Pont firmasına milyonlarca dolarlık tazminat davaları açılmış ve firma bu tazminatları ödemeye mahkum edilmiştir.

Amerika'da bütün teflonlu ürünlerin piyasadan çekileceğini sonra da üretimin EPA www.epa.gov (ABD Çevre Komisyonu ) tarafından içindeki pfoa maddesinin % 95 azaltılarak yapılacağına karar verdiğini söylemişti. Bu da teflonun yapışmaz niteliğini %95 yok etmesi demektir. Dupont olaya karşı, ama en son 300 milyon dolarlık ceza ödemiş. Bu durumda en sağlıklısı Çelik tencere olarak gözüküyor.

Teflonun zararları ile ilgili en çok dikkat çeken durum tiroid bezinin işleyişini bozması. Yapışmayı önleyen madde troid bezinin işlevini bozuyor. Özellikle çizik tavaların tencerelerin kullanımıyla bu risk daha çok artıyor. Eğer kullanma talimatına uyulursa bu risk ortadan kalkıyor. Ama tabi bununla bitmiyor. Teflon üründe  pişirilen yemeklerin sıcaklığı ve teflonun boş olarak ısıtılması da risk taşıyor. Yapılan araştırmalara göre teflon yüksek ateşte uzun süre boş olarak ısıtıldığında 260 °C 'yi geçerse zararlı gazlar yaymaktadır ve bu gazların sağlık üzerinde tehlikeli etkileri mevcuttur. Dolayısıyla teflon kullanırken kesinlikle boş teflonu ateşe koymamalı, içi dolu olduğunda da orta ateşten yukarısı tercih edilmemeli. 

Bütün bunların yanı sıra en güzeli risk almayıp Teflon içerikli ürünleri kullanmamak.

Herşey Sağlıklı Olmak İçin ve Bilinçli Tüketici Olmak için...

Arzu Boyacı

Arkadaşlarınla paylaş

2 yorum

  1. Harika bir bilgilendirme yazısı teşekkür ederim. Kolaylıklar dilerim

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sağlıklı günler dilerim 😊

      Sil

Fikrinizi önemsiyoruz:)