Jelatin Mucizesi - Unutmadan Söylemeliyim

2019-08-22

Jelatin Mucizesi

jelatin tozu

Uzun bir aradan sonra yeni makalem ile yine karşınızdayım. Son dönemin popüler konusu olan KOLAJEN sanırım herkesin merakla araştırdığı bir konu. Bu popüler ürün  eczanelerde oldukça pahalı fiyatlarla raflarda yerini aldı. Sağladığı faydalar ise göz ardı edilemez durumda. Ama tabi bunu doğal ve daha uygun fiyatlarla temin edebileceğimiz bir ürün daha mevcut buda JELATİN TOZU. Jelatin tozu son zamanlarda vücutta kolajen üretimini desteklediği, eklem rahatsızlıkları ve cilt elastikiyetine iyi geldiği gerekçesiyle gıda takviyesi olarak kullanılmaya başlanmıştır. Ben de sizlere kısaca bu takviyenin ne olduğundan ve faydalarından bahsedeyim.
JELATİN  NEDİR?
Esasında jelatin memeli canlıların dokularında, özellikle kas ve kemiklerin bağlantı bölgelerinde yani bağ dokularında bulunan kollajen doku dan çıkarılan suda çözünen bir protein türüdür. Kollajen doku suda kaynatıldığında jelatine dönüşür. Suda çözünen kollajen doku soğutulduğunda jel haline gelir. Yarı şeffaf bir yapısı vardır, tek başına bir tada sahip değildir ve kolay kırılır. Jelatin yoğun olarak sığır ve domuzda bulunan dokulardan üretilir. Bu noktada Türkiye’de Sığır jelatini kullanılmaktadır.
100 gram jelatin için:
- 87.2 g protein; 
  - 10 g su; 
  1.7 g küldür; 
  - 0,7 g karbonhidrat; 
  0.7 g nişasta; 
  - 0.4 g yağ; 
  -700 mg kalsiyum; 
  - 300 mg fosfor; 
  - 80 mg magnezyum; 
  - 11 mg sodyum; 
  - 1.2 mg potasyum; 
  - 2000 mcg demir. 
  Ürünün kalori içeriği 355 kcal'dir.

Jelatin Üretiminin İki Ana Yöntemi Vardır.
Bunlardan ilki üretilecek jelatin için sığır postlarına asidik işlem uygulanmasıdır. İkinci bir yöntem ise boynuz ve kemiklere alkali işlem uygulanmasıdır.
Jelatinin şekil alma yeteneği oldukça güçlüdür. Hazmı kolay bir maddedir ve suda çözündüğü için kullanımı oldukça kolaydır. Yaprak jelatin ve toz jelatin olmak üzere iki türü bulunur.
Jelatin tozunun, jel halindeki jelatinden ve yaprak jelatinden besin değeri açısından bir farkı yoktur. Sadece şekil olarak farklıdır. Jelatin tozu bir çok gıda maddesinde kıvam artırıcı olarak kullanılır. Şeker ve dondurma, tatlı yoğurt gibi tatlı çeşitlerinin hazırlanmasında jöle bazlı olarak bir çok kullanım şekli vardır. Buna ek olarak, tıbbi ilaçlar ve kozmetik ürünlerde de kullanılır. 
 Toz Jelatin sağlıklı hayvanlardan sağlanmış ise diyet için değerli bir katkı olabilir ve kemik suyu için hızlı bir alternatiftir. Jelatin, sağlıklı bir ruh halini destekleyen amino asitler, güçlü kemikler, pürüzsüz bir cilt ve uygun kas yapımı için büyük bir kaynaktır. Hormonlar, pestisitler ve ağır metal kirliliğinden  kaçınmak  için çimle beslenen hayvanların jelatininden faydalanmak önemlidir. Jelatin, yarı katı ve renksiz bir maddedir. %98 oranında kompleks protein ve %2 oranında mineralden oluşur. Su ile karıştırıldığı zaman vücuda birçok yarar sağlar. Çeşitli hastalıkları önleyebilen ve tedavi edebilen şifalı bir gıda maddesidir.
Birçok kişi bu maddenin özelliklerinden faydalanırken, bununla birlikte, çoğu insan da sağlık seviyelerini iyileştirmek için bu maddeyi nasıl kullanacağını hala bilmemekte.
JELATİN FAYDALARI NELERDİR?
Bu noktada faydaları oldukça fazla sırasıyla bunlardan size bahsedeyim;
  1. Mide ve Bağırsak Sağlığını Destekler: Gluten Alerjisi olan biri olarak benim için en önemli olan noktalardan biri bu. Sığır jelatini mide asit salgısını destekler ve mukozal tabakayı yeniler. Bu da midede ki asit salgısını seviyesini dengelediği için iyidir. Yani Jelatindeki glisin amino asiti sindirim ve besin emilimi için gerekli olan hidroklorik mide asidini (HCL) artırmaya yardımcı olabilir. Bu hayati sindirim sıvıları stres ve yaşlanma ile azalır. Azalan HCL ise anemi oluşumuna katkıda bulunabilir.  Rus araştırmacılar kimyasal olarak bağırsaklarına hasar verilen farelere jelatin verildiğinde bağırsaklarının iyileştiğini belirlemişler. Bu durumda  Jelatin çölyak hastaları için iyi bir seçenek olabilir. Sonuç olarak Jelatin, bağırsak sızıntılarını ve alerji gibi bağırsak problemlerini ve bağlantılı iltihap problemlerini engelleyebilir. Sindirim sisteminde ki sıvı düzeyini dengeleyerek sindirim gücünü arttırabilir.  Buna ek olarak, Jelatin hidrofilik (Suyu seven)bir gıdadır. Başka bir deyişle, hali hazırda pişirilmiş olsa bile sıvıyı çeker ve emer. Bu özellik onu sindirim sistemi için mükemmel bir müttefik kılar. Bunun nedeni, mide sularını saklaması ve yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırmakdır. Jelatin emilimi bağırsaktaki hareketleri de geliştirir. Ayrıca, kalın bağırsakta sıkışmış olan atıkların atılmasına da yardımcı olur. Karşıladığı glisin sayesinde mideye ait mukoza zarının onarımı mümkündür. Böylelikle, besin maddelerinin emilimini ideal hale getirir ve sindirime dayalı hastalıkların gelişimini engeller.
  2. İltihaplanmayı Azaltabilir; iltihaplanma hastalıkların temel nedenidir. Vücutta meydana gelen iltihaplanma, kanser gibi kronik hastalıklara neden olabilmektedir. İltihaplanmayı azaltmanın bir yöntemide sağlıklı besinler tüketmektir. Bir diğer alternatif de sığır jelatini tüketmek olabilir. İçeriğinde bulunan protein ve sağlıklı yağlar sayesinde jelatin kalp ve dolaşım sistemindeki iltihapları engellemede fayda gösterebilmektedir. Metionin denen amino asit bu etkiler üzerinde rol oynamaktadır. Hayvansal ürünlerde bulunan Metionin homosisteinin negatif etkisini azaltır. Kanda yüksek seviyelerde hemoistein bulunması kalp de iltihaplanmalara ve kalp krizine ve kalp damar hastalıklarına neden olur. Dengeli bir beslenme ve sığır jelatini desteği ile vücut fonksiyonlarının düzgün çalışmasını destekleyen bir besin yelpazesi oluşturulabilir. 
  3. Karaciğer Detoksu; Jelatin şartlı olarak gerekli bir amino asit olarak kabul edilen glisin zengindir. Yani karaciğerdeki toksinlerin yok edilmesine katkıda bulunur. İnsan vücudunda kimyasallara maruz kalmalarından biriken zehirin detoksifikasyonu için glisine ihtiyacı vardır. Yeterince glisin olmayan insanlar karaciğer detoksifikasyonu için çok önemli olan yeterli glutatyon üretemeyecektir. Bu noktada Karaciğer içinde fayda göstermektedir. Böylelikle Jelatinin emilimi serbest radikallerin olumsuz etkilerini engellemeye yardımcı olur. Dahası, kanda biriken aşırı toksik maddelerden kaynaklanan hücresel hasarın önlenmesine de yardımcı olur.
  4. Metabolizma Destekçisi; Jelatinde bulunan glisin bir kas yapıcı olarak iş görür ve metabolizmanın sağlıklı çalışmasını destekler. Bu tür amino asitler karın bölgesinde ki yağlanmayı azaltan insülin  dengesini düzenlemede rol alır. Yağ yakma yeteneğini arttırdığı için karaciğer detoksuna yardımcı olabilir. Jelatin, düşük kalorili içeriği ve yüksek protein seviyeleri nedeniyle kilo verme sürecinde iyi bir tamamlayıcı gıdadır. Bu maddeler kalori alımının dengesiz baskısını yavaşlatır. Ayrıca, fiziksel faaliyet sırasında ortaya çıkan enerji harcamalarını da arttırır.
  5. Güçlü Kemikler için Destek; Kemikler aslında yaşayan yapılardır ve günlük beslenme tercihlerimiz kemik inşası yada kemik bozulmasına neden olur. Jelatin kalsiyum, magnezyum, fosfor, silisyum, kükürt ve sağlıklı bir kemik matrisi oluşturmanıza yardımcı olan iz mineraller içermektedir. Sığır jelatini kolajen bazlı bir besin olarak kemik sağlığı için faydasının olduğu bilinmektedir. Atletler egzersiz yaptıktan sonra ağrılarının hafiflemesi için kolajen supplementleri kullandıkları bilinmektedir. Kolajen besinleri ağrıyı hafifletecek şekilde iş görürler ve eklemlerin sağlıklı kalmasına destek olur.  Asıl önemlisi jelatinin içeriğindeki yükek kolajen sayesinde kemik erimesi ve eklem yangısı gibi eklem ve kemik hastalıkları riskini düşürmeye etki etmektedir.  Aynı zamanda artrit ve osteoartrit gibi hastalıkların riskini de azaltır. Ben daha önce diz sakatlanması geçirmiştim ve son dönemlerde dizimde ağrı vardı 15 gündür Jelatin Tozunu kullanıyorum. Sabahları 1 bardak suyun içine 1 tatlı kaşığı jelatin Tozunu karıştırıp kahvaltıdan 30 dakika önce tüketiyorum. Ve şu ana kadar aldığım sonuç diz ağrım geçmiş durumda. Genel olarak belirtilen tanı;  Boyunda, bacaklarda, belde ve sırttaki ağrıları geçirmesi. Uygulamayı kürler halinde yapmanız tavsiye ediliyor. 1 ay yada 3 aylık kür şeklinde sonra 6 ay ara verip tekrar uygulama yapılması tavsiye ediliyor. Uygulama için mutlaka doktorunuz ile konuşup uygulamanızı tavsiye ederim.
  6. Adrenal Destek;  Vücut aşırı stres altında olduğunda daha fazla mineral ve amino aside gereksinimi vardır. Kemik sıvıları ve jelatindeki beslenme matrisi stres ve kortizol ile başa çıkmamıza yardımcı olan böbrek, böbrek üstü ve mesaneyi gençleştirmeye yardımcı olmaktadır. İnsomnia problemi yaşayan hastalarda sığır jelatini tüketimi fayda sağlayabilir. Yine aynı notaya geleceğiz sığır jelatini vücut için temel besleyici olan glisin içerdiği için, glisinin de daha iyi bir uykuyu desteklediği bilinmektedir. Ayrıca araştırmalar sonucunda sığır jelatininin efektif olarak bunu desteklediği gözlemlenmiştir. Bir tür amino asit olan glisin, kısıtlayıcı bir nörotransmitter madde olarak etki göstermektedir. Bu da anksiyeti ve depresyon tedavisne yardımcı olmaktadır. Stres hormonu seviyesini düşürerek akıl sağlığını desteklemekte rol oynamaktadır. Bu da kişinin keyfini yerine getirmeye yardımcı olan mutluluk hormonlarını arttırır. 
  7. Hormon Dengesini sağlar;  Jelatindeki glisin insülini düzenler ve hipoglisemiyi önlemeye yardımcı olur. Ayrıca glisin, aşırı östrojenin dengelenmesinde de önemli olan glutatyon üretilmesine yardımcı olur. Östrojenin fazlalığı toksik vücut bakım ürünleri, çevre kirliliği, işlenmiş gıdalar bakımından zengin beslenme ve hormonal doğum kontrol yöntemlerinden gelebilir. Östrojen hakimiyeti ise kadın kanserleri için önemli bir risk faktörüdür.
  8. Alerjik Destek;  Jelatin alerjik reaksiyonları ve hassasiyeti hafifletebilir.
  9. Cilt Sağlığını Destekler; Jelatin vücut için önemli olan amino asitlerden oluştuğu ve aynı zamanda yüksek oranda kolajen içerdiğinden cildi iyileştirici etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Jelatin insan vücudunun toplam protein içeriğinin % 25 – % 35’ ini oluşturur. Bu protein içeriği ise cildin elastikiyetini, tonunu ve deri hücrelerinin sürekli yenilenmesi için hayati önem taşımaktadır. Jelatin, cildin gücünü ve sertliğini vermekten sorumlu bağ dokularını oluşturur. 
  10. Anti-aging Desteği;  Ciltteki kolajen 20’ li yaşlardan itibaren azalmaya başlar. 30 yaşından sonra yaşlanma ile mücadelede size yardımcı olması açısından diyetinize daha fazla jelatin eklemek önemli hale gelmektedir. Kolajen içeren cilt kremlerinin kolajenin içten alınması kadar yararlı olacağını söylemek bence çok da mümkün değil. Bu çerçevede kolajen tükenmesine bağlı yaşlanma süreci bu şekilde yavaşlatılabilir. Bu nedenle güzellik uygulamaları için sığır jelatini kullanmak, Kolajen üretimini artırmaya fayda sağlayacak ve daha genç bir cilde sahip olmanızı sağlayabilecektir.  Tüketimi ve topikal olarak kullanımı güneşin ve diğer toksiklerin olumsuz etkilerini en aza indirir. Dolayısıyla, erken yaşta ortaya çıkan kırışıklıkları engeller.  Bunun için ağız yoluyla tüketimin dışında maske uygulaması da yapabilirsiniz. Ben şahsen denemek için bir uygulama gerçekleştirdim.  Bu uygulama sonunda cildimin inanılmaz temizlendiğini ve cildimin yumuşak ve biraz daha gergin olduğunu gözlemledim. Yalnız uygulaması kolay olmasına karşın yüzden soyması biraz daha zahmetli bir uygulama. Yaptığım araştırmalar doğrultusunda kesinlikle süt ile yapılan karışımın daha kolay temizlendiğini gördüm. Bu doğrultuda size kendi uyguladığım tarifi ileticem. Ciltten soyma işlemi biraz zahmetli olduğundan, benimki gibi hassas ciltlerden kızarıklık oluşuyor. Ayrıca herhangi bir alerjik reaksiyon olup olmayacağını anlamanız içinde önce kolunuzun iç kısmında küçük bir bölgede kesinlikle 5-10 dakika denemenizi tavsiye ediyorum.
Maske için Malzeme;
4 Çorba kaşığı Süt, 2 tatlı kaşığı toz Jelatin. ( isteğe bağlı olarak cildinizin daha beyazlamasını istiyorsanız. 1 çay kaşığı karbonat ilave edebilirsiniz.)
Uygulama;
2 tatlı kaşığı jelatine 2 çorba kaşığı sütü ilave ederek iyice karıştırın. Bu işlemi yaparken benmari usulü 2 çorba kaşığı sütü ısıtıp onuda jelatinin içine ilave ederek iyice karıştırın. Daha sonra temizlediğiniz cildiniz bir fırça yardımı ile uygulayın. Yalnız uygulama sırasında kaşlara ve saçınıza gelmemesine dikkat edin, çünkü soyma işlemi yaparken koparabilirsiniz. Uyguladığınız maske yaklaşık 40 dakika da kuruyacaktır. Kuruduktan sonra soyma işlemini gerçekleştirin ve tonik yardımıyla iyice kalıntıları temizleyip gözeneklerin sıkılaşmasını sağlayarak nemlendiricinizi uygulayın. *Haftada 1 kez uygulayabilirsiniz.
 Jelatinde bulunan prolin amino asiti birçok cilt uzman tarafından genç bir görünümü sürdürmek için ek olarak tavsiye edilen çok önemli bir amino asittir. Kolajen kaybı ve bozulması kırışıklıkların gerçek nedenidir. Araştırmalar jelatinde bulunan kolajen sayesinde kırışıklıklarda ve bunun tedavisinde gözle görülür belirtilerini azaltmaya yardımcı olduğunu doğruluyor. Jelatin yeni ve parçalanmış olmayan kolajen üretimini artırabilir. Bu artış ise kırışık derinin görünüm ve sağlığına önemli bir iyileşme sunar. Beslenme yolu ile daha fazla jelatin tüketmek cildin kırışıklıklara daha az eğilimli olmasına yardımcı olur.
  1. Çatlaklara Destek;  Jelatin cildin sıkılığını, elastikiyetini ve fonksiyonunu cilt çatlaklarını engellemeye yardımcı olur. Çatlakları önlemede anahtar bir rol alan kolajen üretimini destekleyerek buna yardımcı olur.
  2. Selülitle Savaş; Selülit beslenme eksikliğinin şiddetlendiği dönemde kollajenin bozulmasından kaynaklanan bir durumdur. Birçok kişi büyük paralar ödeyerek kolajen takviyesi alır, oysa ki bunu bir gıda olarak kemik suyu ve jelatin tozu şeklinde almak çok daha kolay, ucuz ve lezzetlidir.
  3. Dişler, Saç ve Tırnaklara Destek; Jelatin işlenmiş ürünler nedeni ile diyetlerinde eksik kalan minerallerin yerine konulmasında ideal bir seçimdir. Güçlü tırnak, diş ve saç oluşumuna katkıda bulunan kalsiyum, magnezyum ve fosfor bakımından zengindir. 2 haftalık kullanım sürecimde ilk gözüme çarpan tırnaklarımda ki kuvvetlenme oldu. Umarım saçlarımla ilgili de aynı etkiyi gözlemlerim. Saç içinde jelatin maskesi uygulaması yapabilirsiniz. Maske için verdiğim tarifi (karbonat hariç) uygulayabilirsiniz. 
Jelatinin Diğer Faydaları
  • Tip 2 diyabet için faydalı olabilmektedir.
  • Gut hastalığını iyileştirebilmektedir.
  • Kanserli hücrelerin büyümesini yavaşlatabilmektedir. 


Kendi Jelatinini Nasıl Hazırlarsın?
Jelatin çoğu aktardan satın alınabilmektedir veya evde hayvan parçalarından hazırlanabilmektedir.
Herhangi bir hayvandaki parçalar kullanılabilmekte fakat zengin kaynakları; sığır eti, domuz, kuzu, tavuk ve balık etidir.
Eğer kendin hazırlamak istiyorsan, şu şekilde:
  İçindekiler:
  • 5 kg civarında hayvan kemiği ve bağ doku
  • Kemikleri örtecek kadar yeterli su
  • 1 yemek kaşığı tuz
  Yapılışı:
  • Kemikler tencereye koyulur, tuz kullanmak istenirse şimdi eklenmesi gerekmektedir.
  • İçeriğin tamamını kaplayacak kadar su konulmalıdır.
  • Kaynadıktan sonra ısı azaltılmalıdır.
  • Düşük ısıda 48 saat kaynatmaya devam edilmelidir. Pişirmesi süresi uzadıkça elde edilen jelatin de daha fazla olmaktadır.
  • Daha sonra sıvı süzülmeli, soğumaya bırakılarak katılaştırılmalıdır.
  • Yüzeydeki yağlar sıyrılıp atılmalıdır.
Harika bir jelatin kaynağı olan kemik suyunun yapımı da buna benzerdir.
Herhangi bir zarar var mı?
Jelatin zararsızdır. Alerjiye son derece nadiren gelişir.
Bununla birlikte, diyet takviyeleri alırken yan etkiler bazen kendilerini hissettirir. Genelde - karında güçsüzlük, şişme, mide ekşimesi, esneme. Bu hoş olmayan belirtiler özellikle güçlü değildir ve vücuda gerçek zarar vermez.
Diğer uyarılara gelince, bunlar kardiyovasküler hastalıklar ve şiddetli su tuzu metabolizması olan insanlarla ilgilidir.
Jelatin, bir kekik veya ıspanak gibi bir oksalojendir ve aşırı tüketilirse, oksalat taşlarının oluşumunu teşvik eder (oksalik asit tuzları ürolitik ve safra taşıtı).
Aşırı jelatin tüketimi kanın pıhtı olabilirliğini arttırır; bu da zaman zaman kontrendikedir. ateroskleroz  ve eğilim tromboflebit. Jelatinin bir sabitleme etkisi vardır, bu nedenle bağırsak hareketiyle ilgili sorun yaşayan herkes, yemekleri jelatinle kötüye kullanmamalıdır. Bu olumsuz sonuçları hafifletmek için kuru meyve, kuru erik ve kuru kayısıların paralel olarak tüketilmesi tavsiye edilir.
Oksalat tuzu kötü atılır jelatin kullanılarak, bu nedenle böbreklerde tuzlarının çökelmesini kolaylaştırmaktadır.
Jelatin vücutta bir artış sağlar. Ateroskleroz ve kardiyovasküler hastalıklardan muzdarip insanlar, soğuk ve çeşitli jöleler tüketimini sınırlamak en iyisidir.
Jelatin oldukça yüksek kalorili bir üründür. 100 g ürün içinde 355 kcal içerir. Bu, noktada tüketim sağlanırken bu bilgiler dikkate alınmalıdır.
Her zaman söylediğimiz gibi her ürünü tüketirken önce doktorunuza danışmalı ve tavsiye edilen miktarlarda tüketmelisiniz.  Sağlıklı günler dilerim.
Hoşça, Dostça ve Sevgi ile Kalın…
Arzu BOYACI

Arkadaşlarınla paylaş

5 yorum

  1. Süper süper masa üstü yaptım o derece

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Sizin için faydalı bilgi olduysa ne mutlu bana. Sağlıklı günler dilerim 😊

      Sil
  2. harika bir yazı olmuş gönlünüze sağlık. çok faydalandım sonsuz teşekkürler

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Çok teşekkür ederim. Faydasını görmenize çok sevindim. Sağlıklı günler dilerim 😊

      Sil
  3. Merhaba, kolajen takviyeleri yerine jelatin tüketilebilir mi? Moleküler ağırlığı takviyelerin 2000-3000 dalton olduğu için emilimi çok yüksek fakat jelatinin ise ortalama 50 000 dalton civarında. Yine de sindirim faydalarından yararlanabilmemiz mümkün mü?

    YanıtlaSil

Fikrinizi önemsiyoruz:)