PARABEN NEDİR? - Unutmadan Söylemeliyim

2017-01-22

PARABEN NEDİR?

PARABEN FREE

Paraben, ilaç ve kozmetik sektöründe kullanılan koruyucu bir kimyasal maddedir. Bu bileşikler ve tuzlar özellikle bakterisid ve fungusit özellikleri nedeniyle kullanılır. Yani Parabenler ürünlerin bozulmaya karşı daha dayanıklı olmasını sağlar, raf ömrünü uzatmak için kullanılır.

Parabenler hem zehirli hem de toksik özelliği taşırlar. Deride egzama gibi tahriş ve alerjik tepkimelere neden olurlar. Vücutta östrojen hormonunu taklit eden madde olarak da bilinmektedir. Sadece uygulandığı yerin yüzeyinde kalmamakla birlikte cildimize, dokularımıza, kan ve idrarımıza dahi geçtiği klinik olarak tespit edilmiştir.

Şampuan, saç kremi, nemlendirici krem, tonik, deodorant, parfüm, tıraş jeli, bronzlaşma kremi, makyaj malzemeleri, güneş koruyucusu ve diş macununda bulunur. Koruyucu madde olarak etkisi, düşük maliyeti ve doğal seçeneklerden greyfurt tohum özünün etkisizliği parabenin uzun bir süredir yaygınca kullanılmasının nedenleridir. Meme kanserine yakalananların tümörlerinde doku başına 20 nanogram paraben tespit edilmiştir. Parabenler ayrıca östojeni taklit eden madde olarak bilinir. Parabenlerle kanser arasında nedensel ilişki kurulmamıştır.

Parabenler, para-hidroksibenzoik asitin esterleri olup, adını burdan almıştır. Yaygın parabenler, metilparaben (E218), etil paraben (E214), propilparaben (E216),bütilparaben ve heptilparaben (E209) kapsamaktadır. Daha az yaygın olarak parabenler izobütilparaben, izopropilparaben, benzilparaben ve onun sodyum tuzu olarak bulunmaktadır .Parabenin genel yapısı sayfanın sağ üstünden belirtilmiş olup, R ile gösterilen kısım metil, etil, propil ve bütil gibi alkil gruplarını belirtmektedir.
Bazı parabenler bitkisel kaynaklı olarak bulunabilmektedir. Örneğin, metilparaben, antimikrobiyal ajan olarak yabanmersininde bulunur.
Bazı doğada bulundukları bilinen türlerin dışında tüm ticari kullanımlı parabenler sentetik olarak üretilir. Metanol, etanol, ya da   n-propanol gibi uygun bir asitle para-hidroksibenzoik asitin esterleştirilmesiyle üretilir. para-Hidroksibenzoik asit, endüstriyel olarak Kolbe-Schmitt reaksiyonun bir çeşit modifiyeli hali olarak, potasyum fenoksit ve carbon dioksit kullanılarak üretilmiş halidir.
kimyasal formül

Paraben'nin etkisiyle meydana gelen rahatsızlıklar;
Parabe'nin Endokrin Sistemine Etkileri: Araştırmalar sonucu parabenlerin, metil, propil ve butil formları endokrin sistemin işleyişine müdahale ettiği ortaya çıkmıştır. Parabenler vücut dokusunda depolanan ve beze oluşumu ile hormon üretimine müdahale eden endokrin bozuculardır. Ayrıca koruyucu kimyasallar bebek ve çocuklarda, öğrenme sorunları, gelişimsel bozukluklar, bağışıklık sitemi sorunları ve ilerleyen zamanlarda da üreme bozukluklarına neden olabilmektedir. Eğer kullandığınız ürün %25 den daha fazla Paraben içeriyorsa bu etkilerin oluşma olasılığı yüksektir. Bu nedene aldığınız kozmetik ürünün içerik kısmını okumayı kesinlikle ihmal etmeyin.
Paraben ve Erken Yaşlanma: Paraben cildinizi gençleştirmek ve güzelleştirmek için kullandığınız ürünlerin içerisinde bulunmaktadır ama  araştırmalar parabenin cildinizin yaşlanmasına neden olduğu konusunda hemfikirler.Üniversite araştırmacıları parabenlerin güneş ışınlarına karşı hassasiyeti ve vücuda yaptığı hasarı arttırdığını ve cilt hücrelerinin normalden daha hızlı bir oranda öldüğünü ortaya çıkardılar. Yine bu nedenle Paraben zararlarından en az şekilde etkilenmek için ürün içeriklerini okumanızı ve metilparaben içerip içermediğini öğrenmenizi şiddetle önerilmektedir.
Paraben ve Meme Kanseri:  Paraben göğüs kanseri oluşumuna neden olmaktadır. Toksikoloji Dergisinde yayınlanan bir çalışmada elde edilen bulgular parabenin meme kanserinin belirli tiplerinin gelişmesinde rol oynayabileceği belirtilmektedir. Bu düşüncenin en sağlam dayanaklarından biriside parabenlerin kadınlarda meme kanseri riskini arttıran östrojen-pozitif gibi, vücutta algılanmasıydı. Bu bulgular bize kesin bir sonuç vermemekte fakat aklımızda soru işaretleri oluşmasına neden olmaktadır. Daha fazla araştırma yapılması gereken bir alan fakat siz yine de güvenli tarafta kalmayı tercih ediniz.
Paraben Kullanan Erkeklerde Üremeye Etkileri: Kadınlarda bu kimyasalların östrojen benzeri etkilere neden olmasının yanı sıra, erkek üreme sisteminde de olumsuz etkilere neden olduğu tespit edilmiştir. Çeşitli çalışmalardan elde edilen bulgular, erkeklerde testosteron düzeylerinde azalmanın yanı sıra sperm sayılarında ciddi bir düşüş oluşturduğu ve bu durumun ticari ürünlerdeki parabenlerin vücut tarafından emilimi ile oluştuğunu göstermektedir.
Parabe'nin Kullanıldığı Yerler;
Kozmetik Ürünlerde: Fondötenler, Kapatıcılar, Pudralar, Göz farı, Allık, Rimel, Makyaj silme ürünleri, Rujlar, Parlatıcılar, Hızlı kuruyan ojeler,
İlaçlarda: Krem ve merhem türleri, Kulak, burun ve göz damlası , Rektal ve vajinal ilaçlar, Bandaj ve sargı bezleri, Lokal anestezik ilaçlar. Kortizon bulunan krem ve merhemlerin içerisinde de paraben bulunabilir. 

Bakım ürünlerinde: Nemlendiriciler, Losyonlar, El - yüz veya vücut 

kremleri, Diş macunları, Güneş yağları, Tonikler, Deodorantlar, 

Sabunlar, Şampuanlar, Saç kremleri

Gıda ürünlerinde: Salata sosları, Ketçap,  Mayonez, Hardal, dondurulmuş 

yiyecekler, hazır reçel ve marmelatlar, Hazır meyve suları

Günümüzde  artık ürünlerin arkasında Paraben- Free ya da Parabensiz ibaresine dikkat ederek kullandığımız ürünleri tüketmemiz gerekmektedir. Ürün alırken ayrıca içerikte ki E numaralarına da bakmakta fayda var.
Herşey Sağlıklı Olmak İçin ve Bilinçli Tüketici Olmak için...

ARZU BOYACI

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)