DOĞURAYIM, OLMAZSA VERİRİZ - Unutmadan Söylemeliyim

2015-08-11

DOĞURAYIM, OLMAZSA VERİRİZ

family dog animal rights


Bugün ki yazımı CESUR ’a ithaf ediyorum.. Muhakkak okunması gereken bir yazı.. Gerçek sevgi ve sevgi niyeti başkadır.. Niyetimiz ve cesaretimizin buluştuğu noktalarda adım atarsak işte o zaman yürürüz..


Çocuk yapacaksınız. 
Nasıl beklentileriniz var? “Sağlıklı olsun da.” Öyle değil mi? En fazla kız ya da erkek olsun. Ama sonuna mutlaka eklenir: “Sağlıklı olsun da.”
Şöyle beklentileriniz var mı? Geceleri uykumuzu bölmesin; kakasını belirli saatlerde yapsın; diş çıkarırken huysuzluk yapmasın; dişleri kaşınırken mobilyaları kemirmesin; emzirirken mememi ısırmasın; bebekken sinirlenince oraya buraya hatta size vurmasın; tahta kaşıkla değil, ona alınan oyuncakla oynasın; 3 yaşına geldiğinde bezini çıkarsın, “Anne ben artık tuvaleti kullanmaya başlayacağım” desin; hiçbir kötü alışkanlığı olmasın; hiçbir psikolojik sorunu olmasın. Bunlar içinizden ümit edebileceğiniz ama gerçekçi olmayan beklentiler.
Asıl soru şu: Bu saydığım beklentiler karşılanmadığında, bebeğiniz sizi uyutmadığında, komşu şikayete geldiğinde, emzirirken memenizi ısırmayı alışkanlık haline getirip kanattığında, istemediği bir şey olduğunda itfaiye arabasıyla kafanıza vurduğunda, tuvalet eğitimi vermeye çalışırken altına, üstüne, suratınıza, koltuğunuza işediğinde ne yaparsınız?
Şöyle der misiniz? Komşular çok şikayet ediyor, taşınacak durumum yok, amonyağa alerjim çıktı, kocam patırtıdan çok rahatsız oluyor, işim çok yoğun, çocuğuma gerekli eğitimi veremiyorum, bir eşe dosta sorayım, belki daha iyi bakacak birileri vardır, olmazsa da Çocuk Esirgeme Kurumu’na bırakırım, onlar çok iyi bakıyormuş ve sonra tekrar yuvalandırıyorlarmış. Ben de imkanlarım elverdiğinde yenisini yaparım.
Ne yaparsınız? Bu davranışlara çözüm arar, zaman ve sabırla düzeltirsiniz. Çünkü bilirsiniz ki, "sevgi emektir."
Bu dünyada çocuğunuza sizden daha iyi bakabilecek, ona daha ideal imkanlar sağlayabilecek biri var mıdır? Belki. Çocuğunuz belli bir yaşa kadar size muhtaç bir varlık mı? Evet.
Köpeğiniz ölene kadar size muhtaç bir varlık. Evet köpeğinizi siz doğurmuyorsunuz. Ama doğurmadığınız, fakat sorumluluğunu aldığınız canlıları karşılıksız, koşulsuz ve ömür boyu sevemiyorsanız belki çocuk da doğurmamalısınız. Sadece kendi doğurduğunuzu sevme yetisine sahipseniz bu patolojik bir durumdur. Size muhtaç olan başka canlıları da sevebiliyor ama onları terk ediyorsanız bu da patolojik bir durumdur.
Bir hayvan sahiplenmenin gerektirdiği sorumlulukları, karşılaşılabilecek güçlükleri defalarca kez anlatmamıza ve sahiplenen kişilerin her söylediğimizi kabul etmesine, bizimle aynı fikirde görünmesine rağmen, sahiplendirdiğimiz köpekler aylar sonra da olsa geri geliyor. Sahiplendirdiğimiz ve ailenin bir ferdi olarak hayatını geçiren köpekler de var, o aileleri tenzih ederim.
Sahiplendiğiniz köpek, aklınızdaki köpek modeline uymayabilir. Doğurduğunuz çocuk uymayacağı gibi. Köpek şöyle davransın, böyle havlamasın, şu saatte uyusun gibi beklentilerle köpek sahipleniyorsanız, sahiplenmeyin. Köpekten eve girdiği anda hiçbir beklenti hakkınız yok. Eğitirseniz, beklentiniz olabilir. Çocukta olduğu gibi. Bunun için de sabır ve zaman gerekir. Hiçbir emek harcamadan çeşitli beklentiler geliştirmek bir kişilik bozukluğuna işaret eder.
İnsan türüyle hayvan türünün değerinin eşitliğine inanmıyor olabilirsiniz. Ama köpek, ömür boyu çocuktur. Köpek sahiplenmek, çocuk doğurmaktır. Çocuk için hayatınız, düzeniniz nasıl alt üst oluyorsa, köpek için de olur. İmkanınız elveriyorsa değil, imkanlarınızı köpek için şekilden şekle sokmayı göze alıyorsanız köpek sahiplenin. Bizden bir köpek sahiplenip sonra geri verdiğinizde ne oluyor? Birincisi köpeğin kısmetini kapatıyorsunuz. O esnada başka adaylar varsa çoğunlukla kaybediliyor. İkincisi köpeğin kafasını karıştırıyor, güvensizliğini artırıyorsunuz. Üçüncüsü zamanımızı, enerjimizi, paramızı boşuna harcamamıza neden oluyorsunuz. Bunların hiçbirinin telafisi yok.
Sahiplendiği köpeği sokağa, barınağa, fabrikaya atanlar için söylenecek söz zaten yok. Suç işliyorlar. Kanun uygulanmadığı için ceza almıyorlar. Ahlaksızlar, benciller ve insan doğasının en kötü yönlerini temsil ediyorlar.
Sahiplenmek doğurmaktır, doğurmak da sahiplenmektir. Köpek sahiplenmek, çocuk evlat edinmek, çocuk doğurmak, beraberinde sorumluluklarıyla gelir. Bu sorumluluklar ömürlüktür. Köpek-çocuk karşılaştırmasını adil bulmayanlar, bir köpeğe ömür boyu layıkıyla bakmamış olanlardır.
Kaynak: Hayvan Hakları İnsani Yardım

Not: İyiki Doğdun Yakışıklım! Seni her geçen gün hep aynı sevgiyle seviyorum.. Ve ben yine sana sevgimden daha büyük bir hediye bulamadım,, sende ne yap et beni hiçbir zaman unutma.. 

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)