Merhaba arkadaşlar, Bunları Biliyor Muydunuz? Serisinde bugün Klozet kapatmanın neden çok önemli olduğu ile ilgili bir yazı okudum ve sizinle paylaşmak istedim. Bazen küçük ama önemli şeylere dikkat etmiyoruz. Bence önemli bir konu vakit ayırıp okumanızı tavsiye ederim.
Bunları Biliyor Muydunuz...?
KLOZET KAPAĞINI KAPATMAK NEDEN ÖNEMLİ....
TV de kanallarda gezinirken , bu bizim Amerikan asıllı Türk doktorumuz Mehmet Öz' ün programına denk geldim. Tombul Amerikalıların bizim doktora duydukları hayranlık beni şaşırttı ve seyretmeme vesile oldu. İyi ki seyretmişim, bizim Öz programa katılacak olan seyircilerden bir gün önce banyolarında hali hazırda kullandıkları havlu, bone ve diş fırçasından birer örnek aldırmış ve laboratuara göndermiş. Program sırasında bu sonuçları açıkladı. Sonuç inanılmaz. Latince adını şimdi hatırlamadığım aslında önemi olmayan X bakterisi, yine Latince adını şimdi hatırlamadığım aslında önemi olmayan Y bakterisi ve yine Latince adını şimdi hatırlamadığım Z bakterisi ve bunun gibi binlerce bakteri havlularımızda, diş fırçamızda, bonelerimizde, paspasımızda, tavanımızda, duşa kabinimizde, küvetimizde, aynamızda, lamba anahtarımızda, kısacası banyonun her yerinde. Bu nasıl oluyor, peşinden hemen anlattı. Sifonu çektiğimizde su partikülleri şiddetle çarpışıyorlar. Bu şiddet su partiküllerinin klozetin alanının 5 metrelik çevresine hızla dağılmasına sebebiyet veriyor. Bu partiküller beraberlerinde bakterileri de taşıyorlar.
Peki bu bakteriler neler? Tahmin edebildiğiniz gibi dışkı, idrar ve koli basili vs. Yani sifonu çekmeden klozet kapağını kapatmazsanız milyonlarca iğrenç bakteriler banyonun her yerine, havlumuzdan, diş fırçamıza kadar her yere yerleşiyorlar. Sanırım çoğumuz klozet kapağının neye yaradığını şimdi daha iyi anladık!.
(alıntı)
PAYLAŞANIN EKLENTİSİ: Klozet kapağının günün her saatinde ve özellikle gece kapatılmasının bir yararı da; Kent kanalizasyonlarında yaşayan, tüm yağ ve diğer atıkları temizleyerek zaman içerisinde tıkanmalarının önüne geçmek suretiyle çok yararlı işler yapan kanalizasyonların “ÇÖPÇÜLERİ” tabirini kullanacağım “KANALİZASYON FARELERİNİN” atık su borularından klozetlerimize ve oradan da evlerimize girmelerinin önlenmesi amaçlıdır…
BENİM DİP NOTUM: Çoğumuz her ne kadar kosmopolitan şehirde yaşadığımızı ve bunun olmayacağını düşünse de ne yazık bu kemirgen dostlarımız kaçıncı katta olursak olalım çıkıyorlar. Bu yüzden ben genelde bir seyahate çıkacağım zaman klozet kapağının üzerine mutlaka bir ağırlık koyuyorum. Dediğim gibi kaçıncı katta olursak olalım su giderlerimizin borularını kemiriyorlar. Bu tecrübe ile sabit . Daha önce mutfak lavabosunun altında kaçak olmuştu. Tesisatçı'yı çağırdım açıp baktığında kemirgenlerin boruyu baya bir kemirdiğini gördük ve değiştirdik.
Diğer bir konuda yaptığım araştırmada. Sizden önce giren kişi sifonu çektiği anda eğer klozet kapağı kapalı değilse Dr. Öz'ün de dediği gibi bakteriler, 2-5 metre uzağa kadar yayılıyor.Bu durumda, Tuvalet kağıdını klozetten 5 metre uzağa koymak pek de akıllıca bir iş olmadığı ve dünyanın her yerinde tuvalet kağıdı hemen klozetin dibinde olduğu için, birçok bakteri doğrudan tuvalet kağıdına hapsoluyor.
Eğer siz dışarıda bir tuvalet kullandığınızda klozet üstüne tuvalet kağıdı sererek daha hijyenik olduğunu düşünüyorsanız, aslında siz, olası bakterilere doğrudan temas sağlıyorsunuz. Bu durumu da göz ardı etmemek gerekiyor. Kısacası bazen hijyenik olduğunu düşündüğümüz şeyler bizim için risk teşkil edebiliyor.
Buraya kadar sabredip okuduğunuz için teşekkürler. Hepinize sağlıklar diliyorum.
Hoşça, Dostça ve Sevgi ile Kalın
Arzu BOYACI
@muhendishanimingozunden