BEBEK MAMALARI, SÜTTE VE SÜT ÜRÜNLERİNDE Kİ MELAMİN TEHLİKESİ - Unutmadan Söylemeliyim

2018-01-03

BEBEK MAMALARI, SÜTTE VE SÜT ÜRÜNLERİNDE Kİ MELAMİN TEHLİKESİ

melamin ne
Son yıllarda bir çok tartışmalara sebep olan Melamin hakkında bilgi sahibi olmakta fayda var diye düşündüm. Uzun zamandır artık ne yemeliyiz ne yememeliyiz, hangi üründe ne katkı var, etkileri nelerdir, ne yapmalıyız muamması içindeyiz. Bu yüzden de tedbirimizi almakta fayda var.

Peki son yıllarda sürekli tartışılan Melamin Nedir?
Melamin kapların üretiminde kullanılan endüstriyel kimyasal yani Petrol türevi bir maddedir. Bunun dışında Mutfak dolaplarında da kullanılır.Organik bileşik, plastik madde üretiminde endüstriyel kimyasal maddedir. Formaldehit ile birleştiğinde ısı ile sertleşir. Melamin % 66 oranında azot içerir.
Formül: C3H6N6
Erime noktası: 345 °C
Molar kütle: 126,12 g/mol
Yoğunluk: 1,57 g/cm³
IUPAC numarası: 1,3,5-Triazine-2,4,6-triamine
İçinde çözündüğü madde: Su
Süt içindeki en önemli besin maddeleri protein, yağ ve toplam kuru maddedir. Protein miktarının hesaplanmasında ise en önemli olan Nitrojen hesaplamasıdır. NH2 melamin içinde çok fazla miktarda bulunmaktadır. Süt maliyetleri ile kıyas edildiği vakit süt içine Melamin eklendiğinde (Canlılar açısından çok tehlikelidir. Kanserojen maddedir) avantajlıdır. Süte benzerliğinden dolayı duyusal olarak analiz edilemezler. Son zamanlarda protein ihtiva eden her şeyde melamin bulunabilmektedir. (Protein içeriğini ayarlamak için).
formül melamin

Biraz katılmasında sorun bunun neresinde derseniz?
Melamin biraz fazla katıldığında sütteki proteini olduğundan yüksek göstermeye yarar: Yani bu bir hile aracıdır. 2008 yılında gazetelerde okumuşsunuzdur, Çin’de 3 bin civarında çocuk melamin katılmış süt tozundan hastalandı ve 6′sı öldü. Ve sonrasında, Çin’de yine 103 ton melamin katılmış süt tozu yakalandı ve Amerika süt tozu ithalatını bu ülkeden durdurdu. Raflardan ürünleri toplatıldı.
Biz ise ne yaptık dersiniz? Çin’le ticaret koşulları anlaşması imzaladık ve aynı tarihlerde de süt tozu ithalatına izin verdik…!
Süt tozu hangi ülkeden ithal edilirse edilsin içindeki melamin miktarı en az kiloda 2 miligram olacaktır. İki ile iki dört eder…!
Şunu unutmayalım ki Gerçek gıda “Çiğ Süt” tür. Çiğ sütten yapılmamış yoğurt, çiğ sütten yapılmamış tereyağı…Bunlar gerçek gıda olmayacaktır, eksik gıda olacaktır. Süt tozu, en hakiki haliyle bile eksik kalırken, melamin katkısı ile “zehir”e dönüşmektedir.
Yine Melamin; 2007-2008 yılarında 4 ayaklı minik dostlarımızın (Kedi ve Köpekler) aniden ölümleri sonucu, gelen mamaların ülke menşeilerine bakıldığından mamaların Çin den geldiği fark edildi. Farklı ülkeler Çin den bu konuda araştırma yapmalarını istediler.
Yine Melamin; Bebek mamalarına 1 mg melamin bulaşabilir” konusu tartışma yarattı. Bakanlığın Gıda Kodeksi Bulaşanlar Yönetmeliği’ne “Bebek mamalarına 1 mg melamin bulaşabilir” eki tartışma yarattı.
tabaklar
19 Aralık 2012’de Resmi Gazete’de yayınlanan yönetmeliğe göre, “Gıdaların 1 kilogramında maksimum 2,5 mg ve bebek formüllerinin toz halde olanlarının 1 kilosunda maksimum 1 mg olmak üzere melamin bulunabileceğine” karar verildi. Bu yeni yönetmelikle limit getirilmiş oldu. Bakanlık ayrıca bebek mamalarında hiçbir bulaşığın olmadığını da eklerken, “1 mg altındaki melamini kabul ediyoruz ama zaten hiç olmaması gerekiyor” dedi. Bakanlıktan edinilen bilgiye göre, yönetmelikteki limitler Avrupa Gıda Güvenliği Otoritesi’nin (EFSA) belirlediği bir standart. Uzmanlar ise EFSA’nın belirlediği standartlara değer verilmemesi gerektiğini belirterek, 1 mg melaminin çocuk sağlığını etkileyebilecek bir ölçü olduğunu kaydetti ve “EFSA endüstriyle iç içe geçmiş bir kurum. Limitlerinin bağlayıcılığı da yok” dedi.
Melaminin İnsan Vücuduna Ne Gibi Zararları Vardır?
Melamin özellikle küçük çocuklarda ve devamlı alınımı olursa büyüklerde böbreklerde ciddi sorunlara yol açabilir. Kreatinin seviyesinin çok yüksek olması böbreklerde sorun olduğu anlamına gelir. Bu madde böbreklerde böbrek taşı oluşumuna sebep olur. Böylece böbrek rahatsızlığı, tansiyon artışı, ilerleyen süreçlerde diğer organlarda farklı rahatsızlıklara da neden olacağı tıp otoritelerince açıklanmıştır.
Melamin Zehirlenmesi Nasıl Anlaşılır?
Huzursuzluk, idrarda kan görülmesi, çok az veya hiç denecek kadar idrara çıkma böbrek enfeksiyonlarının bulguları yüksek kan basıncı olarak kendini gösterir.
Sanırım bebeklerimiz ve kendimiz konusunda en çok güvenebileceğimiz kişi kendimiz olmalıyız. Her zaman, kullandığımız ürünlerin içine katılanları öğrenelim ve etiketlerdeki içerikleri mutlaka okuyalım ve takip edelim. Yasal düzenlemeler ve denetimler talep etmek bizim hakkımız olduğu gibi düzenlenmesini de talep edelim. Satılan her ,ürün olmazsa olmaz değildir, bilmeliyiz ki bunlar pazarlama strateji ve dipsiz bir kuyudur. Bu yüzden eskilerin de yaptığı gibi kendi ürünlerimizi kendimizin yapması ve çok gerekli olmayan ürünleri tüketmeyerek önlem alabiliriz. Bebeklerimize mümkün olduğunca sık ve uzun süre anne sütü vererek, mecbur değilsek bebek formülleriyle hiç tanışmamalarını sağlayalım. Melamin konusunda endişeleniyorsanız, Melamin çocuk tabaklarından, bardaklarından da uzak duralım bunların üretiminde ayrıca formaldehit de kullanıldığını belirtmiştim. Melamin tabakların içlerine asitli gıdalar koymayalım. Bunların içindeki yiyecek-içecekleri mikrodalga fırında ısıtmayalım. Kahvenize bir krema atarken ya da isimleri daha önceden açıklanmış firmaların (ithal ürün getiren) süt ve ürünlerini tüketirken dikkat edelim.
Bir süt ya da süt ürününün içeriğinde süt tozu olup olmadığı üzerinde yazmamaktadır. Bu eksiğin giderilmesine yönelik 
Çiğ Süt Üreticilerinin başlatmış olduğu bir kampanya var. Siz de katılın.
174’ü arayın ve tercih ettiğiniz markanın süt ürününde, örneğin yoğurdun'da, süt tozu kullanıp kullanmadığını öğrenmek istediğinizi iletin. Bakalım ne cevap gelecek!
Hoşça Dostça ve Sevgi ile Kalın.
Arzu BOYACI

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)