Şefin Sırrı; Sofra Duası - Unutmadan Söylemeliyim

2015-12-30

Şefin Sırrı; Sofra Duası

dua eden eller

Geçenlerde Şenol'la sohbet ediyorduk ki,, kendisi çok güzel bir konudan bahsetti. Filmlerde görüp ''yahu Avrupa da olup bizde olmayan her şeye meraklıyız da asıl bunlar neden bizde yok?'' derken birsürü başlık bulduk. Şimdi onların ilkini ben elimden geldiğince araştırarak sizlerle paylaşıyorum.. Serinin ikinci başlığını Şenol hazırlaya dururken ''sofra duası'' konumuzla karşınızdayım.


Malumunuz yabancı filmlerde ailecek yemek masasına oturulur ve hapur hupur yemek yemeye başlamadan önce kim sofra duası okuyacak kavgası başlar, herkes görevi birbirine atar, piyango birine vurur ve dualar okunur.

Bizde yemekten sonra olan ''Allahın verdiği nimetlere şükretme'' geleneği tabii ki var. Ama biz bu dua ritüelinede özendik açıkçası ve baktık bizde ne güzelleri var ne güzelleri :) 
Sizde yemeğin öncesi,, sonrası hep şükredelim ah ne güzeldir o şükür makamı! diyorsanız,, buyrun sizin için bulduğum kısa ve ezberlenmesi kolay sofra (yemek) duaları :

1.
-Allâhümme zid ve lâ tenkus, bir-hurmeti seyyidil mürselîn, velhamdü lillâhi Rabbil-âlemîn.
-Allahım! Peygamberlerin Efendisi hürmetine soframızın bereketini ziyade eyle. (türkçe anlamı)
arapça islam motif

2.
-Yanımızda oruçlular yemek yesin, yemeğimizden ebrarlar yesin, üzerimize melekler dua etsin.

3. 
-Ya Rabbi! Bize verdiğin bütün nimetlerden dolayı sana şükrediyoruz. Bizi şükredenlerden eyle, nankörlerden eyleme! Ya Rabbi! Fayda vermeyen ilimden, korkmayan kalpten, doymayan gözden, kabul olunmayan duadan sana sığınırız, senden sıhhat, afiyet ve ahlakın en güzelini dileriz. Kalplerimize genişlik, sofralarımıza bereket ver.

4.
-Ya Rabbi! Mülkün sahibi sensin. Dilediğine mülkü verir, dilediğinden alırsın. Dilediğini aziz, dilediğini zelil edersin. Bizleri, aziz kıldığın ve nimet verdiğin kullarından eyle.

5.
-Elhamdülillah elhamdülillah. Bu nimeti veren Allah Peygamberimiz Resüllullah. Her yemekte derim Bismillah. Artsın eksilmesin, taşsın dökülmesini, gerisi eksilmesin.

6.
-Allahım!Bize helal ve güzel olarak yedirip içirdiklerin için ve inanmış selamete ermiş kullarından eylediğin için sana hamdolsun, şükürler olsun. Senin rahmetin ve bereketin, bu sofrayı kuranların, kurduranların, yememize içmemize sebep olanların üzerine olsun. Allahım, bize nimetini, bereketini ve peygamberin şefaatini nasip eyle ve bunları bizim için her zaman arttır, eksikliğini gösterme.

7.
-Soframıza bereket, vücudumuza sıhhat, dünyada kalanlarımıza selamet, ahirete gidenlerimize rahmet eyle Allahım. Bizlere iki cihanda da güzellikler ihsan eyle ve bizleri her türlü felaketlerden koru Rabbim.

** Hz. Cabir radıyallahu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalatu vesselam buyurdular ki: "Kişi evine döndüğü zaman içeri girerken ve yemek yerken Allah'ın adını zikrederse, şeytan (avanelerine): "Size burada gecelemek de yok akşam yemeği de yok!" der. Ama kişi, eve girerken Allah'ı zikreder fakat akşam yemeğini yerken zikretmezse, şeytan (avenelerine): "Akşam yemeğine kavuştunuz ama burada gecelemeniz mümkün değil!" der. Adam eve girerken ve yemeğe başlarken "Bismillah!" diyerek Allah'ı zikretmezse, şeytan (avanelerine): "Yemeğe de yetiştiniz, yatmaya da!" der."


Sofralarınızdan dualarınızın ve bereketinizin eksik olmaması dileklerimle..

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)