Açken Sen, Sen Değilsin! - Unutmadan Söylemeliyim

2015-11-11

Açken Sen, Sen Değilsin!

nohut adam fırat diyeti

Prof. Dr. Yıldız Batırbaygil son zamanlarda rastladığım ve her bir yazısına ayrı hayran olduğum bir isim. Samimi dili ve çok güzel tespitleriyle yazılarını mutlaka okumanızı tavsiye ediyorum. Hepimizin kilo ile ilgili kilo kilo bilgileri varken ve kalorileri şaşırmışken tartıya birde böyle çıkalım :)

Bu yaz yine sebze, salata ağırlıklı diyetler yaptınız veya yaptırıldınız mı ? Mideniz şu anda ne durumda çok merak ediyorum… Gaz sancılarınız yok mu? Bir miktar asabi oldunuz mu ? Hep aç mı dolaşıyorsunuz ? Televizyonda veya bir mecmuada nefis bir yemek görünce mide salgılarınız harekete geçip, onu yiyemeyeceğiniz için mutsuz oldunuz mu?
Diyelim 5- 10 kilo verdiniz. İlk 2 kiloyu verdiğinizde birden kendinizi çok zayıf hissedip hemen dar pantolonlar (kadınlar için) giymeye başladınız mı? Etrafa karşı çok iradeli ve mutluymuşsunuz gibi rol yapıp verdiğiniz kilolar kadar irade kilonuzu mu hesapladınız ? 2- 3 kilo zayıf ama mutsuz bir yaz mı geçirdiniz ? Hiç kendinize şu soruyu sordunuz mu ? Eğer otla kilo verilseydi inekler hep zayıf olurlardı, siz hiç zayıf inek gördünüz mü ? Siz makine misiniz ? 
Televizyona biri çıkıyor şunu yiyin aman, bunu yemeyin diyor. Şu yağı kullanın, aman şunları kullanmayın. Hiç mantık süzgecinden geçirmeden televizyondaki kişinin neyin reklamına bile aracı olduğunu düşünmeden saldırıyorsunuz o gıdalara. Hepsi tatava… 
Ne istiyorsanız yiyin, çünkü tabiat eğer onları sizin için sunmuşsa hepsini yiyebilirsiniz. Ama birinci kural aşırıya kaçmamak, ikincisi insan vücudu 3 öğüne göre programlanmış bu öğünleri atlamamak, üçüncüsü ve belki en önemlisi ne yerseniz yiyin keyifle yiyin. Yemeğe saygı ve sevgi gösterin ki içindeki sıvıların yapısı bozulmasın. Büyük tabaklarda yemek yemeyin, küçük tabaklar alın ve doldurup yiyin. Unlu gıdalarda aşırıya kaçmayın ve en önemlisi çok uzun çiğneyin. Sık sık ve az yiyin. Hareket edin ama bunları zevkle yapın, işkenceyle değil. Görün bakalım neler olacak. Kafanızdan rejim lafını çıkartın. Bekleyin ve görün. Bu arada bol bol su için ve bunlardan kısa sürede medet ummayın.
diet funny dog

Ben çok az uyuyan bir insanım. Gecede 3 -4 saat uyurum ve uykuda geçen zamana çok acırım. Çünkü geceler çok üretkendir. Geceleri insan çok verimli olur. Yazılarımı, işlerimin çoğunu sabaha karşı yaparım. En içten dualarımı sabah ezanı sırasında okurum. Müthiş bir sessizlik ve gizem vardır gecelerde. Yataktan kalkar kalkmaz en keyif aldığım iş bir Türk kahvesi yapıp camın önünde oturup sigara içmektir. Çocukluğumdan beri annemi bu yüzden hep kınamışımdır. Aç karnına kahve içme diye. Çünkü annem günde 9 kahve içerdi. 1982 yılında USA’ da kafein üzerine yaptığım çalışmalarda( beyin hücreleri, diş ve kemiğe etkileriyle ilgili) gördüm ki günde 2 Türk kahvesi büyük ölçüde bunamayı önlüyor (eminim bunu okuyanlar hayda deyip kahveye saldıracaklar) ama bakın 2 kahve diyorum, fazla içenlerin başına geleceklere karışmam. Annem şu anda 95 yaşında ve aklı cin gibi çalışıyor. 
Gelelim sigaraya, tabiî ki iyi bir şey değil. Neler yaptığını bilmek için doktor olmaya gerek yok. Ama tiryaki iseniz ve özellikle (kocamı veya karımı bırakırım ama sigarayı asla) diyenlerdenseniz size güzel bir şey söyleyeyim. Bunu benden başka hiçbir doktorda söylemez. USA ’da bir konferansta bir kalp cerrahı şunu dedi; stres= 20 sigara, siz bu mereti bırakarak çok büyük strese giriyorsanız, azaltın, kendinize işkence etmeyin demişti. Sanki matah bir laf gibi ben hep bunu uyguladım. Ve gerçekten etrafımda gördüm ki sigarayı ani bırakmak çok tehlikeli, vücutta tahmin edemeyeceğiniz rahatsızlıklar çıkıyor. Yavaş yavaş bırakmaya çalışın. Olmuyor, beceremiyorsanız da bu hayat ve beden sizin siz bilirsiniz. 
Ben sadece mutlu yaşamanızı istiyorum, Çünkü moral ve huzur= mutluluk= sağlıktır. Sadece akıllı olun, vücudunuzu tanıyın ve ona göre kararlar alın diyorum. İnanın size tavsiyede bulunanlarda bunları bir yerlerden okuyup tavsiye ediyorlar. Siz de araştırın ve kendinizin yaşam koçu olun.

Arkadaşlarınla paylaş

Fikrini belirt!

Fikrinizi önemsiyoruz:)